Translate

joi, 24 mai 2012

Parcul Gradina Icoanei

    Grădina Icoanei este un parc din București, inaugurat în 1873.
În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea "a Bulindroiului", iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca "Balta de la Icoana".
Din această baltă, izvora un pârâu denumit "Bucureștioara" sau "Bucureștianca". Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta.
În 1872, primăria capitalei a încheiat un contract pentru înființarea unei grădini de piață publică, numită "Maidanul Icoanei", parc inaugurat în 1873.
Monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino
Grădina Icoanei este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România/București/Sector 2, la adresa Piața Cantacuzino Gh. f.n. sector 2 (delimitată de str. pictor Arthur Verona - str. D.A. Xenopol - str. dr. Dimitrie Gerota), cu cod LMI B-II-a-B-18301.
La intrarea în parc se găsește Monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, om politic liberal, fost ministru de finanțe și director al ziarului Voința Națională, realizat de sculptorul E. H. Dubois în 1904, înscris în Lista monumentelor istorice din România/București/Sector 2 cu cod LMI B-III-m-B-19968.


 Sursa: Wikipedia






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu