Translate

duminică, 20 mai 2012

Cetatea Rasnov

Cetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov), una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele XIII-XIV de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Fiind o cetate țărănească, ridicată în evul mediu de locuitorii Râșnovului cu scopul de a se adăposti și apăra în vremurile invaziilor vrăjmașe, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorică a populației respective. Acest impresionant monument istoric este mentionat pentru prima data in documente in anul 1335, sub numele de Cetatea Taraneasca a Rasnovului.

Turiștii care doresc să viziteze cetatea vor rămâne impresionați de maiestria cetății, de atmosfera de mister ce o învăluiește, dar și de trecutul acesteia, care parcă se derulează ca un film printre ruine, ziduri si păduri. Întreaga frumusețe a locului poate fi admirată prin binoclul existent in cetate, iar la inălțime, într-un loc special amenajat, turiștii pot vedea Munții Bucegi, Piatra Craiului, Leaota, Baiului, Depresiunea Brașovului și întreaga Depresiune a Bârsei. Odată ajunși la Cetatea Râșnov, turiștii pot vizita și alte obisctive turistice aflate la o distanță mică de cetate, printre care: Peștera Rașnoavei, Peștera Valea Cetǎții, aflate chiar in oraș, Biserica Neagră, Turnul Negru și Turnul Alb, Bastionul Țesătorilor din Brașov, Castelul Bran, situat la o distanță de 15 km de Râșnov, Peștera Dâmbovicioara, situată la aprox. 45 km de Râșnov.


 Cetatea este poziționată pe un deal stâncos, imprejmuit de pǎdure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptatã reliefului, fortificarea urmărind eficiența apărǎrii dealului. Prima mențiune documentară despre cetatea țărănească a Râșnovului datează din anul 1335 când cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Țara Bârsei, a fost pustiit întregul ținut, în afară de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Brașov și de cetatea Râșnovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvând viața locuitorilor refugiați între zidurile lor.



Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului "Nemuritorii" - (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu, "Dacii", "Mihai Viteazul", sau "Columna", orașul câștigându-si astfel titlul de cetate a filmului istoric românesc. În 2002, zona Râșnovului ajungea celebră după ce regizorii americani au ales să filmeze pelicula „Cold Mountain", în care protagoniști au fost Jude Law și Nicole Kidman și care a fost premiată chiar cu un Oscar. O parte dintre scene au fost trase si la cetatea țărănească.












 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu