Translate

duminică, 27 mai 2012

Statuie Adrian Paunescu 26.05.2012

   Un bust al poetului Adrian Paunescu a fost dezvelit, sambata, la ora 12.00, in parcul Gradina Icoanei din Bucuresti.

   Adrian Păunescu (nascut 20 iulie 1943, Copăceni, plasa Bălți, județul Bălți, Basarabia, astăzi Republica Moldova — decedat 5 noiembrie 2010, București) a fost un poet, publicist, textier și om politic român. Păunescu este cunoscut mai ales ca poet – debutând în 1960 și fiind unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani – și ca organizator al Cenaclului Flacăra, întrunire desfășurată periodic în anii 1973–1985, de regulă în orașele mari ale României, unde artiștii promovați de poet prezentau lucrări muzicale și literare în fața unui public numeros. În cadrul cenaclului, Păunescu a încurajat cultura de masă îndrăgită de publicului tânăr, în ciuda numeroaselor sancționări aduse acesteia de către puterea comunistă; el a inventat sintagmele „generația în blugi” și „muzică tânără” pentru a-și desemna tinerii spectatori amatori ai unui stil vestimentar nonconformist, respectiv sonoritățile iubite de aceștia, ale genurilor folk și rock.

   Păunescu și-a început activitatea publicistică în 1973, an când intră la conducerea revistei Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploiești din iunie 1985, însă Păunescu devenise cunoscut și pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu, poemul „Analfabeții”, publicat în 1980 în Flacăra). După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista Totuși iubirea. În calitate de publicist a mai condus pentru o scurtă perioadă, în 1999, ziarul Sportul românesc, și a realizat emisiuni de fotbal la postul de televiziune Antena 1.

   În perioada comunistă a fost considerat de mulți români un sicofant pentru felul în care îl lăuda pe șeful de stat Nicolae Ceaușescu.

   Totuși poetul nu a încetat să-și exprime admirația față de anumite laturi ale comportamentului lui Ceaușescu nici după încetarea regimului comunist. Indiscutabil, orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga. Spre deosebire de alte personalități ale perioadei comuniste, Păunescu a promovat idei de stânga mai liberale, de inspirație occidentală. Relația lui Păunescu cu puterea comunistă poate fi considerată ca ambiguă, Păunescu manifestându-se nu ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei. Critica sa se orientează mai degrabă asupra derapajelor puterii politice și a neajunsurilor economice. Păunescu a întreținut relații strânse cu membri ai aparatelor comuniste de stat și partid. După 1989, Păunescu nu reneagă ideologia socialistă, intrând rapid în Partidul Socialist al Muncii creat de Ilie Verdeț.

[http://adrianpaunescu.ro



joi, 24 mai 2012

Fotografie Panoramica realizata cu Nikon D5100 si montata cu Soft Hugin si Microsoft Image Composite Editor

   Prima mea fotografie Panoramica facuta cu Nikon D5100
 Am mai incercat sa incarc inca o poza dar nu am reusit fiind prea mare.



Parcul Gradina Icoanei

    Grădina Icoanei este un parc din București, inaugurat în 1873.
În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea "a Bulindroiului", iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca "Balta de la Icoana".
Din această baltă, izvora un pârâu denumit "Bucureștioara" sau "Bucureștianca". Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta.
În 1872, primăria capitalei a încheiat un contract pentru înființarea unei grădini de piață publică, numită "Maidanul Icoanei", parc inaugurat în 1873.
Monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino
Grădina Icoanei este înscrisă în Lista monumentelor istorice din România/București/Sector 2, la adresa Piața Cantacuzino Gh. f.n. sector 2 (delimitată de str. pictor Arthur Verona - str. D.A. Xenopol - str. dr. Dimitrie Gerota), cu cod LMI B-II-a-B-18301.
La intrarea în parc se găsește Monumentul lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, om politic liberal, fost ministru de finanțe și director al ziarului Voința Națională, realizat de sculptorul E. H. Dubois în 1904, înscris în Lista monumentelor istorice din România/București/Sector 2 cu cod LMI B-III-m-B-19968.


 Sursa: Wikipedia






















miercuri, 23 mai 2012

Vrabia - fotografii facute cu Nikon D5100, 55-200mm - Vrabiute la McDonald's

    Sub numele de vrăbii se reunesc mai multe specii din familia Passeridae, ordinul Passeriformes. Ele sunt printre cele mai cunoscute și mai frecvente păsări antropofile din preajma locuințelor. Masculii au în general penajul mai colorat de un cafeniu pătat pe spate. În rest domină culoarea cenușie cu dungi mai închise, femelele fiind de o culoare cenușie striată. Vrăbiile sunt într-un număr mare în regiunile mai joase, ajungând să trăiască pe lângă așezări omenești și în regiuni muntoase. Sunt păsări sedentare. Păsările construiesc în arbori sau scorburi cuiburi sferice în care femela depune de trei ori pe an 4-5 ouă albe pătate. Ouăle sunt clocite timp de 14 zile de ambii părinți.
  • în general, toate păsările din genul Passer (familia Passeridae);
  • în particular, vrabia comună, europeană sau domestică, Passer domesticus
  • speciile din familia Emberizidae sunt numite ocazional vrăbii. Între ele se găsesc:
Sursa:Wikipedia

Nikkor 55-200mm@200mm, 1/250s, ISO750, F 5.6